ENESCU NU MAI ESTE SINGUR.



În anul 2005 revistele din România și din alte țări europene consemnau un eveniment filatelic de excepție: editarea, în premieră, de către un filatelist a unui album de artă care folosea ca ilustrații imaginile cărților poștale ilustrate maxime. http://www.maximaphiles-francais.org/?GEORGES-ENESCO-dans-la
 Autorul, de acum cunoscutei lucrări „George Enescu în constalația muzicii universale”, este colegul nostru Vasile Doroș, președintele fondator al SRMDVN. Albumul, apreciat și premiat în numeroase ocazii, a constituit o inedită sursă de inspirație atât pentru expozanții de maximafilie cât și pentru colecționarii filateliști pasionați de artă și muzică. După o recidivă a aceluiași autor, dar cu tematică în pictură („Impressionnismul, fascinație și culoare”), consemnată în anul 2017, este acum momentul să semnalăm cu entuziasm o nouă
apariție editorială:
Ludwig van Beethoven 
GENIU NEMURITOR AL MUZICII UNIVERSALE 
autor: Ionel Muntean 
  Lansarea volumului de lux Ludwig van Beethoven: Geniu nemuritor al muzicii universale a autorului Ionel Muntean s-a desfășurat în incinta Foaierului Operei Naționale Române din Timișoara, în 2 mai de la ora 17.  Alături de autor a fost Violeta Zonte, decanul Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, care a prezentat o scurtă introducere a cărții. 
Publicului i s-a adus la cunoștință munca unui filatelist (colecţionar de timbre) și maximafilist (colecţionar de cărţi poştale marcate) hațegan, cuprinsă între 200 de pagini atent organizate în cinci mari capitole. Cartea este o creație amplă cu imagini inedite, documente originale și text bilingv (varianta română- engleză și varianta germană – engleză). Ea înfățișează cronologic, prin ilustrații, artiști interpreți, dirijori, scriitori, peisaje, scrisori, partituri și muzicieni care au influențat stilul lui Beethoven. „Autorul ne invită la un dialog între plastică, între filatelie ridicată la nivel mondial, între imagine și sunet și punctul întru lumină, adevăr și frumos”, a afirmat prof. univ. dr. Violeta Zonte.
Volumul reprezintă atât un album de artă, cât și un prețios dicționar ilustrat iconografic, ce cuprinde informații despre universul muzical al marelui Beethoven, de la naștere și până astăzi. Cititorii sunt invitați la o lectură despre viața lui Beethoven, despre mari compozitori contemporani, despre dirijorii și compozitorii care l-au celebrat prin arta lor pe Beethoven și despre marile scene ale lumii în care s-a cântat Beethoven.
Spre încheierea evenimentului, publicul a avut ocazia să admire un moment artistic oferit de Corina Murgu, solistă la vioară și Angela Balici, prin acompaniament la pian. Cele două artiste au interpretat Romanța nr. 2 op. 50 în Fa major. Ulterior, publicul a fost invitat la un pahar cu șampanie, iar cei interesați au răsfoit paginile cărții și i-au adresat întrebări autorului. Albumul poate fi achiziționat online de la editura BoD-Books on Demand Germania (BOD.de) şi de pe site-ul Amazon, inclusiv în SUA, Canada și Anglia.”
Articol scris de Alexandra Roman, studentă la Specializarea Jurnalism, anul III
Albumul, în cele două variante: Română-Engleză și Germană-Engleză, s-a tipărit la Editura BoD-Books on Demand Germania. O lucrare consistentă (204 pagini), documentată cu pasiune de un iubitor al muzicii, Ionel Muntean și ilustrată cu supremă pasiune de un iubitor al maximafiliei, Ionel Muntean. Cea mai avizată opinie asupra volumului ne este oferită de doamna Dr. Corina Kiss-Dahlmanns, Muzicolog, din Düsseldorf: 
„Dragă cititorule: bibliofil, meloman, filatelist sau iubitor de frumos! Răsfoind această carte vei constata cu uimire că ai în mână atât un album de artă, cât și un prețios dicționar ilustrat iconografic, în care vei găsi interesante informații despre universul muzical al marelui Beethoven, de la naștere și până în zilele noastre.
Pe lângă o creație amplă care s-a scris de-alungul timpului despre „titanul“ Beethoven, autorul nu prezintă în această carte o bibliografie obișnuită, ci o inovație absolută, autentică demnă de respect. Cu o vastă experiență filatelică, specializat în maximafilie, Ionel Muntean, pe lângă expertiza în domeniu, realizează în premieră, abordarea tematicii beethoveniene, bazată pe impactul emoției vizuale.
Bogat ilustrată cu inedite imagini, documente originale și text bilingv, autorul prin minim de cuvinte oferă maximum de informații.
.
Din punct de vedere muzicologic, acest Album în care se îmbină în mod armonios Maximafilia cu Istoria Muzicii, pune într-o nouă lumină, lumea compozitorilor și artiștilor care au avut legatură cu procesul componistic și interpretativ a creației lui Beethoven.
(...)
Fără să greșesc pot spune că așa cum este structurat și realizat albumul este un studiu nou al compozitorului și un util compediu de istorie a muzicii.
Albumul se adresează celor care sunt interesați să parcurgă o zona spirituală particulară ce trebuie mai întâi cunoscută în dimensiunea ei pentru a putea profita de sugestiile ei spirituale și afective. Cu datele ei și informațiile istorice coraborate cu imaginile iconografice prezentate cu ajutorul ilustratelor maxime, cartea înglobează o dimensiune rațională și exactă cu viața și opera lui Beethoven.”
Caracterul filatelic al albumului este bine marcat de ilustrațiile (poate neinspirat reduse ca dimensiuni) care reproduc ilustrate maxime valoroase, unele chiar rare. Aceste ilustrate au constituit, de multe ori, subiecte ale discuțiilor de la întâlnirile maximafiliștilor români, individuale sau organizate de SRMDVN. O părere avizată este prezentată în album de  domnul Peter Lang, președintele asociației Motivgruppe Musik e.V:
.
.


















 
„La baza acestui album se află aceeași decizie - de a încerca, totuși, o prezentare a lui Beethoven dintr-o altă perspectivă filatelistă, cu materialele adunate de-a lungul anilor. Domnul Ionel Muntean, membru al Motivgruppe Musik e.V., a ales pentru albumul său o nouă abordare, prezentând viața și opera lui Ludwig van Beethoven prin intermediul ilustratelor maxime și documentelor originale rare.
Sper ca acest album să aibă mulți cititori entuziaști și, totodată, sper ca prin această carte să fie inspirați și alți colecționari să-și prezinte colecțiile publicului larg.”

Ionel Muntean, autorul acestui album, ne mărturisește povestea punerii în pagină a lucrării și răspunde cu sinceritate „de ce Beethoven?”. 
„Decizia realizării unui album despre Beethoven s-a născut din dorința de a prezenta în premieră cititorului iubitor de frumos, melomanului sau împătimitului colecționar filatelist sau maximafilist un alt mod de abordare a vieții lui Beethoven și a universului Beethovenian.
Este bine cunoscut faptul că studiile referitoare la marele compozitor însumează sute de mii de pagini, că este „titanul” care a schimbat faţa muzicii pentru totdeauna şi care a cutremurat din temelii edificiul sonor înălţat timp de veacuri, deschizând larg porţile Romantismului.
Când l-am ales pe Beethoven, l-am pus mai presus de toate, fiind compozitorul care prin muzica și stilul său a dominat secolul XIX.

E greu de spus dacă ne aflăm în faţa celui mai mare muzician care a trăit vreodată, însă Beethoven este unul dintre cei mai cântaţi compozitori din lume, muzica lui răsunând din incinta Parlamentului European* și până în cele mai îndepărtate colțuri ale Terrei.

Geniu al muzicii universale, având rădăcinile în tradiţia Clasicismului lui Haydn şi Mozart, el a devenit puntea de legătură cu noul spirit al umanismului, exprimat în operele lul Goethe și Schiller şi, mai ales, cu spiritul Revoluţiei Franceze ce întruchipa aspirația către libertatea şi demnitatea individului.

(...)

Cititorului îi sunt prezentate informații pe baza documentelor selectate cu grijă și migală, rod a sute de ore de cercetare și documentare, însoțite iconografic de imaginea vizuală oferită de maximafilie. Lăsăm în continuare cititorului plăcerea să descopere ce este maximafilia, să facă cunoștiință cu prima iubire a lui Beethoven și să călătorească în fascinantul Univers Beethovenian.”

Dintre documentele și ilustratele maxime inserate în album, se remarcă în mod special câteva „care sunt cunoscute de unii cercetători ai vieții și operei lui Beethoven, dar pentru prima dată, apar într-o lucrare  tipărită”, fapt susținut de însuși autorul volumului recenzat. Să privim așadar, cu mai multă atenție, ilustrata maximă (pag 62) reprezentând portretul lui „Carl Friedrich Zelter (11 decembrie 1758, Berlin - 15 mai 1832, Berlin), muzician german, profesor de muzică, compozitor și dirijor cu cea mai mare influență politică și culturală în timpul său. Contemporan și colaborator a lui Beethoven, a fost profesorul de compoziție al tânărului Felix Mendelssohn.” Este o piesă maximafilă rară, realizată în anul 1952, posibil, unicat.

Remarcabilă este și scrisoarea reprodusă la pagina 63. Este scrisoarea lui Ludwig van Beethoven expediată de la Viena la data de 8 februarie 1823 către Karl Friedrich Zelter la Berlin. În scrisoare „Beethoven îl roagă pe colegul său Karl Friedrich Zelter, directorul instituției Sing-Akademie (academia de canto) din Berlin, să intervină pe lângă regele Prusiei pentru o subscripție pentru Missa solemnis (op. 123). În același timp, indică faptul că ar fi posibil ca missa să poată fi folosită - eventual într-o rescriere a cappella – și pentru concertele Sing-Akademie. După ce a terminat missa, Beethoven a trimis 28 de invitații la subscripție curților domnești din Europa, din care pentru 10 a primit un răspuns pozitiv.”
Celor câteva pagini de album, reproducând piese spectaculoase și valoroase, incluse în prezenta recenzie merită să adăugăm, și să remarcăm, și piesa de la pagina 76.
Este scrisoarea lui Beethoven către familia Bretano (pentru Bettina), „document prezentat în premieră într-o lucrare despre Beethoven.” Destinatara scrisorii a fost „Bettina von Arnim (contesa de Arnim), născută Elisabeth Catharina Ludovica Magdalena Brentano, scriitor german, editor, compozitor, cântăreață, artist vizual, ilustrator, patron al tinerilor talentați și activist social. Ea s-a numărat printre cei mai apropiați prieteni a lui Beethoven, Goethe și Pückler și a încercat să promoveze un acord artistic între ei.”

*****
După citirea întregii lucrări, am rămas cu senzația că ceva, un ingredient, lipsește pentru ca satisfacția lecturii să-mi fie totală. Mă gândeam cu admirație la munca autorului
identificând în persoana sa un pasionat filatelist român, un activ membru al Societății Române de Maximafilie „Dr. Valeriu Neaga”, un devotat colaborator cu membrii acestei asociații de maximafilie (uneori surse de inspirație și de materiale) și am descoperit ce ingredient lipsea. Încercând să realizez eu un inventar-anexă de nume și cuvinte întâlnite în lucrare, am constatat că din acest indice lipsesc tocmai cuvintele și numele din fraza de mai sus. Erau exact cuvintele care să-mi dea „savoarea” sperată și așteptată a lucrării. Poate, într-o viitoare ediție...
Mihai Ceucă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu