RETROSPECTIVA ANULUI 2015 (1)


Urmărim cu interes impresiile transcrise în paginile revistelor filatelice despre evenimentul expoziţional major al anului trecut, „SIBIUMAX 2015”. Oferindu-le cititorilor, vor fi create condiţiile pentru ca fiecare să-şi poată face o impresie despre expoziţie şi, mai cu seamă, să poată compara atitudinile autorilor despre acelaşi eveniment la care au participat.
În acest episod, impresiile colegilor francezi exprimate în nr.510 al revistei "Les Maximaphiles Français".
coperta I a revistei LMF nr. 510
AMINTIRI FRUMOASE DE LA SIBIU
O mare şi foarte frumoasă expoziţie de maximafilie, „SIBIUMAX 2015”, a fost organizată în România între 3 şi 5 septembrie 2015, la iniţiativa Asociaţiei Române de Maximafilie „Dr. Valeriu Neaga”, fondată de Vasile Doroş, împreună cu Asociaţia Filatelică din Sibiu, prezidată de Nicolae Salade şi cu Primăria din Sibiu. Expoziţia a fost de nivel naţional cu participare europeană (Cipru, Spania, Franţa, Grecia, Italia, Luxemburg, Republica Moldova, Serbia) şi Canada.
Răspunzând cu plăcere amabilei invitaţii a prietenului nostru Vasile Doroş, preşedinte, o mică delegaţie a maximafiliştilor francezi s-a deplasat la Sibiu. Delegaţia a fost formată din Anny Boyard ca membru al juriului şi Bruno Bouveret, unul dintre expozanţii francezi, însoţit de soţia sa Corinne.

Ce primire, ce oraş frumos şi ce expoziţie frumoasă!
Sibiul este unul dintre principalele oraşe ale Transilvaniei, situat în centrul României.  Fondat de coloniştii germani în secolul al XII-lea,  el va rămâne în exclusivitate german până la mijlocul secolului al XIX-lea şi a fost mult timp centrul cultural tradiţional a saşilor. Satele din jurul Sibiului ne amintesc de peisajele austriece. Astăzi, după exodul saşilor către Germania şi Luxemburg el a devenit cu populaţie majoritar românescă. A scăpat în mod miraculos de intervenţiile urbanistice ale regimului Ceauşescu. Oraşul medieval „de sus” este organizat în jurul unei pieţe civice mari şi minunate unde se află vechea Primărie cu Turnul Sfatului şi noua Primărie, instalată într-o bancă veche stil neo-rococo. În oraş poţi vedea numeroase edificii religioase, dintre care o cathedrală evanghelistă din secolul al XIV-lea moştenită din perioada germană, o biserică catolică în stil baroc construită de austrieci în secolul al XVIII-lea şi o monumentală catedrală ortodoxă construită în secolul al XIX-lea.
Oraşul este renumit în România deoarece a fost înfrăţit cu oraşul Luxemburg, capitale Culturale Europeane în anul 2007. În plus, primarul din acea perioadă, domnul Klaus Iohannis, care face parte din minoritatea germană, a devenit în anul 2014 Preşedintele României.

Primirea.
Erau cu toţii acolo, la aeroport, pentru a ne întâmpina, prietenii români Vasile Doroş, Mihai Ceucă, Nicolae Salade, Nicos Rangos, venit din Cipru şi prietenii noştri italieni Rosario d’Agata însoţit de Ignazio Lavagna. Un microbuz special al municipalităţii era la dispoziţia noastră pentru a ne transporta la hotelul unde alţi prieteni, români şi moldoveni, ne aşteptau. Ce primire călduroasă!
Apoi, plecarăm cu toţii într-o plimbare pe jos pentru a descoperi oraşul până la Primăria care găzduia expoziţia, urmată de un dineu antrenant la o cârciumă tipic românească.
pag.10 a revistei
Expoziţia.
Expoziţia a fost organizată în centrul oraşului de sus în două săli mari puse la dispoziţie de municipalitatea din Sibiu. Colecţiile stăine erau expuse în minunatul hol al Primăriei din Sibiu, restaurat în anul 2007, în timp ce colecţiile româneşti au fost expuse în vastul hol al Oficiului de Turism, funcţionând la parterul sediului Primăriei. Au fost 8 colecţii la Clasa de Onoare, 5 în afara concursului, 25 la clasa adulţi, 6 la clasa tineret, 5 la clasa „Un panou” şi 8 lucrări la clasa de literatură.
Expoziţia a fost inaugurată de doamna Astrid Fodor, primar interimar al Sibiului, care a felicitat organizatorii români pentru dinamismul lor şi delegaţiile străine pentru prezenţa la Sibiu. Numeroase discursuri au urmat după un schimb de cadouri. Anny Boyard a avut ocazia să-i înmâneze Primarului o acuarelă de Claude Perchat reprezentând o vedere panoramică a Parisului.
La nivelul expoziţiei competitive, juriul a fost prezidat de Nicos Rangos (Cipru) director al FEPA, asistat de Anny Boyard (Franţa), Rosario dAgata (Italia), Vasile Doroş şi Coriolan Chiricheş (Romania), Ioan Dejugan (Romania) secretar şi de Nicu Istrate (Romania) în calitate de elev de juriu.
Aflaţi în faţa atâtor colecţii valoroase, membrii juriului au vrut să recompenseze expozanţii fără idei preconcepute şi fără complexe, aşa cum fac membrii juriilor altor clase de expunere! Au urmat următoarea serie de recompense pentru expozanţii de la „SIBIUMAX 2015”: 9 medalii de aur decernate la clasa adulţi (2 Franţa, 1 Italia, 5 România, 1 R.Moldova), 2 medalii vermeil-mare, 6 medalii vermeil, 4 medalii argint-mare, şi 3 medalii de argint. La clasa de tineret, 6 medalii vermeil-mare, un premiu special european decernat de „Les Maximaphiles Français” lui Cristian Stancu, un tânăr român cu perspective, de numai 12 ani, care a prezentat o foarte frumoasă colecţie despre oamenii celebri din România.
În paralel cu lucrările juriului, un amplu program turistic şi cultural ne-a fost pregătit, pentru zilele de vineri şi sâmbătă, de-a lungul unui circuit care a început cu o oprire la târgul filatelic unde am putut achiziţiona câteva materiale filatelice şi unde am cunoscut colecţionari români. A urmat vizita la Muzeul ASTRA a civilizaţiei tradiţionale de lângă Sibiu, muzeu care adună o colecţie impresionantă de case tipice din zonă şi de mori de vânt şi de apă. Am descoperit, din autocar, satul românesc, satele fortificate şi am vizitat oraşul medieval Sighişoara, fief al regelui Vlad, cel care a inspirat personajul „Dracula” scriitorului Bram Stoker.
Festivitatea palmaresului s-a desfăşurat, într-o excelentă ambianţă oferită de o cârciumă cu specific tradiţional local, cu numeroase discursuri, mulţumiri, înmânarea recompenselor şi schimburi de mici souveniruri. În mod deosebit, am fost foarte mândi să oferim prietenului nostru şi fidelului membru al „Les Maximaphile Français”, Mihai Ceucă, „Medalia de Onoare” a asociaţiei noastre.
pag.11 a revistei
Am avut plăcuta ocazie de a gusta din preparatele bucătăriei transilvănene cu vestita „mămăliguţă” şi cu originale preparate de carne, toate stropite cu apele minerale din Carpaţi şi cu „Palinka”, o ţuică foarte puternică specifică acestei zone. Felicitări prietenilor noştri români care au ştiut să organizeze o expoziţie foarte mare de maximafilie, expoziţie care va face istorie în România şi la nivel european. Prietenia şi colaborarea colegilor români au fost prezente mereu la întâlnirile lor cu maximafiliştii francezi.
Mulţumim în mod deosebit lui Vasile Doroş care, chiar dacă este pensionar, rămâne le „Général de la Maximaphilie Roumaine”, coordonând şi animând maximafilia în diferitele regiuni ale României. Mulţumiri speciale amicului Nicolae Salade care a ştiut să organizeze cu „mână de maestru” o manifestare filatelică internaţională la care a antrenat municipalitatea şi membrii asociaţiei sale, activişti benevoli, dinamici şi foarte organizaţi. Mulţumiri sincere lui Nicu Istrate şi lui Mihai Ceucă, cei care, în plus faţă de sarcinile legate de activitatea juriului şi a Comitetului de Organizare, au fost ghizi şi interlocutori admirabili, dovedind că stăpânesc limba şi cultura franceză mai bine decât mulţi francezi...
Cei care caută o destinaţie de vacanţă liniştită şi plăcută să nu ezite să meargă la Sibiu în România. Oraşul şi împrejurimile sunt minunate şi abundă în situri şi muzee deschise vizitatorilor. Locutorii sunt foarte primitori. Mâncarea este excelentă şi dacă vă plac apele minerale, aici este Paradisul lor! Infrastructurile de transport (avion, autobuz, taxi) şi drumurile sunt excelente, hotelurile sunt numeroase şi confortabile.
Bruno Bouveret
secretar general al LMF

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu